Voetbalhumor.nl - De basisplek van iedere voetbalgek!

vorige anekdote alle anekdotes volgende anekdote

De macha-cultuur in huize Bergkamp


De Nederlandse volleyballers faalden bij het Europees kampioenschap, de hockeyers verloren de finale van Duitsland en de voetballers falen als ze oefenen. Volgens Joop Alberda, coach van het volleybalteam dat goud won in Atlanta, ligt het falen mede aan onze 'macha-cultuur'. Alberda doelt op de mannen, want de vrouwenhockeyers wonnen goud, hoewel de vrouwenwaterpoloërs hun finale weer verloren. Dus dat schiet ook niet op.

In het Parool stelt Alberda dat wij in Nederland vrouw-vriendelijk, zacht en zorgzaam zijn. We missen de macho-instelling van Zuideuropeanen. Neem Dennis Bergkamp, niet direct het prototype van een Spaanse Don Juan. Zegt keurig "ja" als zijn vrouw, noem haar Charlotte, na het eten om kwart voor zeven vraagt of hij wil afdrogen en de kinderen in bed wil doen, zodat zij om acht uur naar Goede Tijden Slechte Tijden kan kijken. Uit zichzelf zet Dennis ook nog koffie en serveert zelfs een koekje.

Willen we volgend jaar Europees kampioen worden, dan is dat macha-gedrag voorgoed verleden tijd. Wat antwoordt Dennis vanaf nu?
"Afdrogen? Charlotte, ik geloof niet dat je goed bij je hoofd bent. Ik ga de kroeg in en je ziet wel hoe laat ik thuis ben. Kom trouwens eens bij je Dennis, lekkere scheet van me. Want waar houdt Dennis van als de kinderen in bed liggen? Precies. Leggen. En gauw."

Het is even wennen in huize Bergkamp. Ik hoop dat Charlotte het begrijpt. En anders begrijpt ze het maar niet. Want voor een Europese titel moet alles wijken.


Frits Barend, Algemeen Dagblad - Machacultuur

© Voetbalhumor.nl | Contact