Voetbalhumor.nl - De basisplek van iedere voetbalgek!

vorige anekdote alle anekdotes volgende anekdote

Jan de Boer


Jan de Boer was als jongetje van twaalf al lid van Ajax en bracht het als kanthalf tot het derde elftal. Zijn grote kans op het eerste kwam in 1920, toen de beroemde 'gouden ploeg' een kersttour naar het zuiden maakte, met een wedstrijd in Bergen op Zoom en doelman Jan Smit in de ziekenboeg. Een plaatsvervanger was niet voorhanden, totdat trainer Jack Reynolds en elftalcommissielid Pelser zich herinnerden De Boer wel eens bij het inschieten in het doel te hebben zien staan.

De Boer ging mee, keepte een goede wedstrijd en werd vaste keus. Drie jaar later reikten zijn kwaliteiten tot een positie onder de lat bij het Nederlands elftal. Vijf caps haalde hij, tot 1932 was hij reserve van Oranje achter de grote Gejus van der Meulen.

De Boer was geen volbloed-keeper. In 1927 had hij zo de balen van de afwachtende rol tussen de palen, dat hij er plots mee stopte.
"Ik was zelfs nog reserve voor het Nederlands elftal. Maar opeens werd alles me te veel, heb ik de handschoenen uitgegooid en ben in het veld gaan spelen."

() Hij werd rechtsbinnen in Ajax 6B en werd met dat feestelftal kampioen. Een jaar later speelde de eerzucht weer op en keerde hij terug in het eerste. Die rentree zal met andere belangen te maken hebben gehad. De Boer werd weer reserve van het Nederlands elftal, dat in dat jaar het bijzondere Olympische thuisoptreden in Amsterdam kende.

De Boer's selectie voor het toernooi en Nederland was een dubbeltje op zijn kant. Voor de definitieve selectie van de Olympische ploeg moest hij zich in Antwerpen, bij de jaarlijkse wedstrijd tussen de Rode Duivels en de Zwaluwen, nog eens bewijzen. De Belgische aanvaller Diddens bedierf bijna het feest voor De Boer, die bij een hoekschop wilde springen, door de Belg hard aan zijn trui werd getrokken en de lastpost op een flinke duw tracteerde. De arbiter gaf een strafschop tegen De Boer.

Er speelde zich vervolgens een uniek tafereel af. De Boer: "Aanvoerder Swartenbroeks kwam naar voren om de strafschop te nemen, maar ik was zo verontwaardigd dat ik hem uit mijn doel tegemoet rende en hem alles vertelde. Swartenbroeks vroeg Diddens daarop of mijn relaas juist was, wat deze bevestigde. Toen Swartenbroeks even later de strafschop toch nam - want dat moest wel degelijk - knalde hij de bal opzettelijk naast."


'De Internationals' van Matty Verkamman, Henri v.d. Steen en John Volkers

Voetbalhumor.nl | Contact