Extreem geweld vroeger normaal op het veld
Hendrik VIII, de 16de-eeuwse Engelse Tudorkoning die er een sport van maakte zijn echtgenotes die hem geen mannelijke opvolger schonken letterlijk voor het blok te plaatsen, deed zelf ook aan sport: hij speelde de toenmalige variant van het nobele voetbalspel, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Southampton.
Voetbal was toen nog een sport voor "echte mannen", genre Vinnie Jones en Mac the Knife: amper spelregels, veel geweld. Dat Hendrik, geboren in 1491 en zes echtgenotes later in 1547 overleden, sportief was aangelegd, was al geweten. Hij "blonk uit" in tennis, paardrijden en het steekspel, al geeft de geschiedenis geen uitsluitsel of het om echt talent ging dan wel om het koninklijke privilege om van zijn voor lijfsbehoud vrezende tegenstanders de overwinning in de schoot geworpen te krijgen.
De royale voetbal-ontdekking is te danken aan Maria Hayward van het Textile Conservation Centre in Winchester. Zij diepte een koninklijk winkellijstje op uit 1525, bestemd voor schoenmaker Cornelius Johnson, bestaande uit "tien paar Engelse leren laarzen, 45 paar fluwelen schoenen en een paar sotular (schoenen) voor voetbal". Naar huidige begrippen zou dat paar schoenen bijna 100 pond (150 euro) kosten.
In vergelijking met het Windsortijdperk was het voetbalspel onder de Tudors "een zeer gemeen spel zonder elftallen en zonder spelregels", zegt Hayward. "Volgens schrijver-tijdgenoot Sir Thomas was het een spel van 'beestachtige furie en extreem geweld', dus zeker geen spel voor gentlemen".
The Times schreef woensdag dat de annalen niet vermelden op welke positie Henry speelde. De krant vermoedt evenwel dat hij de rechterflank afdweilde.
...Hendrik VIII...rechterkant afdweilen...
Gazet van Antwerpen, 18 februari 2004