Voetbalhumor.nl - De basisplek van iedere voetbalgek!

vorige anekdote alle anekdotes volgende anekdote

De eerste onterechte penalty


Joop Boutmy was soms spil en meestal rechtshalf. Scoren deden halfspelers uit zijn tijd maar zelden. De enige keer dat Boutmy namens Oranje een doelpunt voor zijn rekening nam, betrof dan ook een penalty. Het was een bijzondere strafschop.

Op 15 november 1913 zag scheidsrechter Nunnerley uit Wales bij Engeland-Nederland in een duwfout van Tommy Burn op Willy Westra van Holthe een strafschop. In "The Sporting Life" uitte de Engelse teammanager Wagstaffe Simmons zijn bezwaren tegen die penalty. Met hem waren andere FA-officials van mening dat Westra van Holthe eigenlijk ten onrechte in het veld stond.

In de eerste minuut van de wedstrijd was linksbinnen Jan Vos al geblesseerd uitgevallen. Na 44 minuten met tien man te hebben gespeeld, werd de Nederlanders in de rust door de Engelse aanvoerder Vivian Woodward aangeboden in de tweede helft een invaller te laten meespelen.
Heel Oranje applaudiseerde in de kleedkamer te Hull voor die sportieve geste, maar de FA-top bleek het er achteraf dus mee oneens te zijn.

(Blijkbaar mochten geblesseerde spelers voor de Eerste Wereldoorlog nog niet gewisseld worden? - Voetbalhumor.nl-redactie)


'De Internationals' van Matty Verkamman, Henri v.d. Steen en John Volkers

Voetbalhumor.nl | Contact