Voetbalhumor.nl - De basisplek van iedere voetbalgek!

vorige anekdote alle anekdotes volgende anekdote

Het bijgeloof van Johan Cruijff


Ook de grootste Nederlandse voetballer aller tijden, Johan Cruijff, had last van bijgeloof. Hieronder volgen zijn handelingen voor een wedstrijd:

 1. Precies 15 minuten voor de aftrap begon hij zich om te kleden.
 2. Precies 3 minuten voordat de wedstrijd zou beginnen liet hij zich masseren.
 3. Voordat hij de massagetafel afkwam, moest Ajax' toenmalige masseur en verzorger tegen hem zeggen: "Johan, een hele goeie wedstrijd."
 4. Johan richtte zich dan op en stak twee vingers van zijn rechterhand op ten teken dat hij twee doelpunten zou maken. Ook als hij er dan per ongeluk drie maakte, of één, of niet één, veranderde dat voor de volgende keer niets aan het ritueel van de twee opgestoken vingers.
 5. Voordat hij zelf naar buiten ging, moest iedereen de kleedkamer uit zijn.
 6. Alvorens de kleedkamer te verlaten, stak hij een stukje kauwgom in zijn mond.
 7. In de tijd dat Gert Bals bij Ajax in het doel stond en als aanvoerder als eerste het veld betrad, liepen de spelers achter elkaar naar de middencirkel. Bals bleef op de middenstip staan, de andere spelers waaierden om hem heen en gingen om de middencirkel staan.
  Johan Cruijff, die dus als laatste de rij sloot, stak de middencirkel helemaal over naar het verste punt van de cirkel en gaf dan, bij het passeren van Gert Bals, zijn aanvoerder altijd even een vriendelijk, niet te hard tikje in de maagstreek.
 8. Cruijff, die altijd de bal droeg, rende na het groeten van het publiek naar het doel, Bals was daar dan al op weg naartoe, ging in het doel staan, en Johan schoot hem dan één keer de bal in de handen.
 9. Op het moment dat er werd afgetrapt, spuwde Johan het kauwgommetje, inmiddels tot een soepel balletje gekneed, uit en schopte het in de vlucht weg. Kwam het daarbij op de helft van de tegenpartij terecht, dan zou het Ajax in de wedstrijd goed vergaan.
  De eerste keer dat Ajax in de finale om de Europacup 1 speelde, op 28 mei 1969, vergat Cruijff zijn kauwgommetje en verloor Ajax met 4-1.
  "In de wedstrijd denk je daar af en toe wel aan," verklaarde Cruijff later.


Een indrukwekkende lijst. Hij heeft het er ver mee geschopt. Maar al zijn bijgelovige tics waren nog wel uitvoerbaar. Je kan het je zelf heel wat lastiger maken. Ik las dat Monica Seles uit bijgeloof nooit op lijnen trapt. Het is dan nog een wonder dat ze af en toe nog wint. Het bespaart haar wel een aantal voetfouten.


Nico Scheepmaker - De onderbroek van Sjaak Swart

© Voetbalhumor.nl | Contact